Uns mesos abans d'inaugurar l'Exposició Universal de Barcelona, el 1928, Georg von Schnitzeler va encarregar a Mies van der Rohe i Lilly Reich el disseny del pavelló nacional d'Alemanya. Una excel·lent oportunitat per ensenyar al món el nou esperit de la República de Weimar. L'edifici era una mostra de "la claretat, simplicitat i honestetat" de l'Alemanya del moment. Construït amb vidre, acer i diferents classes de marbre, el Pavelló es va concebre per allotjar la recepció oficial.
El 1930, quan ja s'havia acabat l'Exposició es va enderrocar tal i com estava previst.
A finals dels anys 50 Oriol Bohigas va plantejar a en Mies un projecte per reconstruir-lo.
Els treballs de reconstrucció es van iniciar el 1983 i el nou edifici es va inaugurar el 1986 en el seu emplaçament original.
El Pavelló de Barcelona, obra simbòlica del Moviment Modern, ha estat estudiat i interpretat exhaustivament, alhora que ha inspirat l’obra de diverses generacions d’arquitectes.
La cadira Barcelona
Mies van der Rohe va dissenyar, especialment per al Pavelló, una cadira feta de pell i perfil metàl·lic que, amb el temps, va esdevenir una icona del disseny modern. N’és una bona mostra el fet que el model de la cadira Barcelona encara es produeix i comercialitza actualment.
Alba, l’escultura de Georg Kolbe
L’escultura actual és una reproducció en bronze de la que va fer Georg Kolbe, artista contemporani de Mies van der Rohe. Està magistralment situada en un extrem de l’estany petit, en un punt on no només es reflecteix en l’aigua sinó també en el marbre i en els vidres, donant la sensació que es multiplica en l’espai i contrastant les seves línies corbes amb la puresa geomètrica de l’edifici.
(info web pavelló, i publicacions Fundació Mies van der Rohe)
0 comments