Loading
Was wird aus der Strassenfotografie ???
Ab dem 25.05.2018 gilt die bereits vor rund 2 Jahren in Kraft getretene Datenschutzgrundverordnung (DSGVO). Je näher dieser Termin rückt, desto hektischer und zugleich verwirrender wird die Diskussion über die Auswirkungen.

Ist jetzt alles Datenerhebung?
Muss alles gelöscht werden?
Betrifft mich das überhaupt?

mehr unter: www.ipcl-rieck.com/allgemein/wissen-zur-dsgvo-7-tipps-fuer-fotografen.html

6 comments

Marja Savonije said:

Daar had ik nog niet aan gedacht Gerrit maar inderdaad, kun je mensen nog op straat fotograferen? Tot nog toe mag dat in Nederland, tenzij ze uitdrukkelijk bezwaar maken. De straat is openbare ruimte!
4 years ago ( translate )

Gerrit Fischer said:

Hallo Marja, Die Neufassung des Gesetzes sollte es den multinationalen Konzernen schwerer machen wahllos Daten zu sammeln. Zu den digitalen Daten gehören heute auch Bilder. In Deutschland werden Gesetze im allgemeinen sehr vage formuliert, Politiker sind scheinbar von Beruf faul. Die genaue Auslegung und Bewertung wird gerne den Gerichten überlassen. Es wird also noch eine Weile dauern bis es klare Ergebnisse gibt.
4 years ago ( translate )

Marja Savonije said:

Bericht op de website van de NVJ (Nederlandse Vereniging van Journalisten):

Fotografie in de openbare ruimte
Bij foto’s gemaakt in de openbare ruimte waar mensen op te zien zijn, moet je je steeds afvragen of er sprake is van een persoonsgegeven. Denk aan straatfotografie, publiek bij een voetbalwedstrijd, mensen op een kermis etc. Kunnen de personen die daarop staan zonder onevenredige inspanning worden geïdentificeerd? Zo ja, dan is er sprake van een persoonsgegeven en is de AVG van toepassing.

Voorbeeld
In de Nota van verslag over de Uitvoeringswet AVG is de volgende vraag opgenomen. Een persoon staat in Amsterdam op de Dam en maakt een foto van het paleis op de Dam. Op de foto zijn ook andere personen herkenbaar afgebeeld. Vervolgens wordt de foto online gezet. Is dit een verwekring van persoonsgegevens in de zin van de AVG?

Daarop heeft de Minister voor Rechtsbescherming (Dekker) het volgende geantwoord. Eerst moet worden vastgesteld of er überhaupt sprake is van een persoonsgegeven. Daarvoor moeten de personen die op een dergelijke foto op de achtergrond te zien zijn direct of indirect kunnen worden geïdentificeerd. Hierbij is het uitgangspunt dat een persoon identificeerbaar is als zijn identiteit redelijkerwijs, zonder onevenredige inspanning vastgesteld kan worden. Dat lijkt bij willekeurige voorbijgangers op de Dam zeer de vraag.

www.nvj.nl/privacy/avg/avg-en-fotografie
4 years ago ( translate )

tiltdesign2011 said:

Hallo Gerrit,

ich habe dazu einen Artikel mit einem Link zur Petition veröffentlicht:
www.ipernity.com/blog/291337/4700674

Unseren SPD Kandidaten in Berlin
Helge Lindh
Bundestagsabgeordneter für Wuppertal
eine Mail mit meinen Beiträgen zur DSGVO gesendet. Hoffentlich ist er nicht beleidigt (siehe Hinterbänkler Passage :-)

Gruß aus Wuppertal
Ralle
4 years ago ( translate )

Ulrich Dinges said:

oh was mußte ich in letzter Zeit alles unterschreiben (oder auch nicht)
fast immer veröffentlichte ich Bilder mit Personen nicht.

Da hat ein Orchestermusiker doch den Gerichtsprozess verloren als er das Foto vom Orchester in dem er Mitglied war verbieten lassen wollte. Da hat der Fotograf und das Orchester Glück gehabt.
2 years ago ( translate )