Loading
Puntes de coixí
P1190868PET La punta de coixí és un art tèxtil que consisteix a elaborar unes filigranes fines a partir de l’ús d’un patró de cartolina, fil, boixets, agulles i un coixí.
El patró amb el dibuix a realitzar es subjecta al coixí i serveix de guia. S'hi claven les agulles que són les que aguanten els fils un cop es comença el teixit.

Els moviments bàsics de la punta al coixí són: volta i creu. Les voltes es fan sempre cap a l'esquerra, passant el boixet de la dreta per sobre del boixet de l'esquerra de la mateixa mà. Per fer una creu es passa el boixet interior de la mà esquerra per sobre del boixet interior de la mà dreta.
Utilitzant aquests dos moviments bàsics es poden fer diferents punts com: punt sencer, mig punt, tuls, trenes, creuat de les trenes, empuntillat, aranyes, punt de la verge, punt d'esperit i punt de guipur.

La majoria d'especialistes situen els orígens de les puntes a Venècia a principis del segle XVI amb el desenvolupament dels treballs a l'agulla. Les primeres puntes són la denominada "punta in aria". Els treballs amb boixet es desenvolupen a Flandes i ràpidament s'estenen per tota Europa. França i Bèlgica seran els països més importants i on es desenvoluparan les principals tècniques de punta de tota Europa.

Els treballs de punta s'introdueixen a Catalunya a mitjans del segle XVII . (info: Viquipedia)