Loading
Vitalac
Na Broču rič koju svi znodu i kojo u puno svita tiro vodu nazube. Većina svita vonka našega lipega škoja nezno obo čemu je rič. Istini za voju ču san da sličnu spizu parićojedu i u Grškon i u Gruziji, a za Argentinu i Patagoniju se ni ni čudit, ko je malo Bročani tamo išlo a tamo jemo i janjoc. Mislin se kako daje i dolo mi je u smih, sad mi vajo opisat ča je vitalac a oni koji ovo moredu normalno proštit, ti i znodu ča je a oni drugi niećedu inako razumit ni bože tebe. Ma gren izpočietka:

Da bi parićali vitalac, a rodi se obo spizi tribo van jemat žigericu (jetra, pluća, slizina, srce a moredu i bubrizi), zduor i čriva, sve od jonca, rožonj (more bit drveni od smriča ili gluhoča, a more bit i gvozdeni) i žerave... Žigericu lipo iskidote na komadiće da budu slične veličine i ne veliki, nataknete na rožonj , posolite i stavite peć. Kad se okrojci ispečedu (vajo stot atiento da ne izgoridu) nuožon hi otkrojite na pijat i to je početak jićo da se morete bokun napit dokle sedite kraj uognja. Ako bi se držali stori užonci onda se to do dici, tako je bare bilo u mojon fameji, meni dokle san bi moli Borba bi uvik rizuco pomalo i dovo. Kad ste to učinili zamotote okolo napola pečene žigerice zduor i onda lipo namotote čriva, tako da hi pasojete izmeju dvo prsta, da bi ako je čo ostalo unutra izošlo vonka, ponovo posolite i nemojte žalit jer će se suol ocidi kako se bude zduor krovi... Kad sve namotote morete odma nabadot čriva ili hi morete badot kako se budu naduvali dokle se pečedu, da van ne ispučedu. Ko i žigericu pečete na žeravi dokle se ne zarumeni i morete jist.

Evo sad na kraju vidin da san zaboravi nojvažnije ča tribo za dobar vitalac uz lipo vino tribodu van i dobri priateji. Virujte mi da ga parićojen čiesto, a nikad u životu mi ni palo napamet parićat ga somo zose... Kakvi je to vitalac bez kunpanije, ni gušta ni šušta u njemu... Zato fola priatejicami i priatejima ča su me kunpanjali do sada i od sada u vitalcima!


1 comment

Ivica Truto said:

Esperante:
Vitalac estas vorto vaste konata sur insulo Brač en Dalmacio. Plejgranda parto da logxantoj de Brač sxategas mangxi Vitalac dum malmultaj cxirkaue scias pri kio temas. Veron dirante mi audis ke similan mangxajxon oni preparas en Grekio kaj Kartvelio, dum por mi estas tute kompreneble ke oni preparas vitalac en Patagonio kaj Argentino cxar tie translokigxis multe da niaj insulanoj antau 100 jaroj. Kiam mi komencis priskribi preparadon en mia lingvo mi ridis, cxar cxiujn povantajn kompreni kion mi skribis ankau konas vitalac kaj aliajn nek scias nek sukcesos kompreni mian lingvon :) Por entute klarigi prooceson de preparado al mi mankas scio de kelkaj Esperantaj vortoj. Tial mi pasos al lasta parto:

Finante mi rimarkas ke mi forgesis plej grava detalo bezonata por havi bonegan Vitalac: Oni bezonas bonan vinon kaj eč pli bona kompanio. Mi ofte preparas vitalac sed neniam por mi mem. Dankegon al geamikojn akompananta min dum preparado kaj mangxado da vitalacgxis nun kaj estontece!
4 years ago ( translate )